От днес всеки ще може да опознае отблизо едно от последните запазени диви кътчета на Европа - Източни Родопи благодарение на обновения уебсайт на фондация по-диви Родопи. Сайтът ще предоставя информация на три езика - английски, български, a част от информацията ще бъде налична и на гръцки.

В онлайн платформата всеки ще може да открие интересна и разнообразна информация за някои от ключовите за Източните Родопи видове - диви коне, елени, зубри, лешояди и други. Ще има любопитни факти за техните навици, биологията на видoвете и ролята им в природата. За по-активните читатели ще има и информация за това как всеки може да се включи и пряко да допринесе за опазването на видовете.

Сайтът ще бъде актуализиран с нови документални видеа, филми, снимки, галерии на най-добрите български и европейски фотографи, снимащи дивата природа. От сайта ще може да научи още какво е rewilding и как този нов консервационен подход помага за връщането на дивия образ на Европа и Родопите. Най-общо казано rewilding позволява на живите екосистеми да се върнат към естественото си състояние, дава се свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Европа. Главна роля в този процес има връщането на ключови видове, които на места са изчезнали или са намалели поради човешките дейности - елени лопатари и благoродни елени, диви коне, зубри, дива коза и други.

Специален акцент в сайта ще са белоглавите и черните лешояди. На тях е посветена секция, в която е интегрирана цялата информацията от сайта по LIFE проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди". От страницата на сайта ще може да се следи на живо движението на оборудвани с предаватели птици. Пак там ще споделяме публикации и снимки на птиците, първия им полет, резултати от преброяванията на двата вида и др.