Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви, цитирана от БНР,че не очаква интрига в доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

Към момента никой официален източник не би си позволил да оповести предварително февруарския доклад, защото по него още се работи, добави тя.

Според министър Грънчарова големият политически въпрос е да не се стигне до предпазна клауза заради борбата с престъпността и корупцията, въпреки че възможността за това е намаляла доста в сравнение с лятото на миналата година.

Припомняме, очаква се докладът на Европейската комисия (EK) за България в изпълнение на механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието да бъде публикуван около средата на февруари.

Грънчарова заяви, още че концентрацията на усилията на правителството от лятото досега изисква това да е един доклад, който да има по-балансирано звучене от летния доклад.

Тя отрече твърденията, че страната ни не е направила никакъв напредък в двете сфери.

Относно проблемът с блокирането на българо-гръцките гранични пунктове от гръцки фермери, Грънчарова заяви, че европейският „ягодов регламент" дава възможност на ЕК да се намеси и да поиска от една държава - член да предложи решение тогава, когато заради нея се нарушава свободно движение на стоки и на хора.

„Смятам, че това е тема, по която България, излизаща от тази проблематична ситуация, може да търси съдействие от ЕК", каза още министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.