Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов не изключва още хора да понесат отговорност за проблема с винетките. Той очаква проблемите около електронните стикери да бъдат отстранени до седмица.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките.

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Двама ръководители в АПИ и съветник на министъра...

"Има проблеми със софтуера, които веднага се отстраняват. Това е нещо ново, което в момента се инсталира и започва да работи. Винаги има такива моменти. Считаме, че в рамките на една седмица няма да има никакви проблеми", обяви Глосов пред Нова телевизия и добави, че до вчера на обяд не е знаел за тези рокади.

Освобождаването на инж. Веселин Давидов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", отговарящ за изграждането на електронната система за събиране на пътни такси и на Антон Антонов - директор на Националното тол управление, е по преценка на министър-председателя и на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи той.

Дали само тези хора ще поемат отговорност, но и фирмата-изпълнител ще преценим след анализа на проблемите, които се създадоха при продажбата на електронните винетки и през следващата седмица това ще се знае, заяви Глосов.

Той подчерта, че ако фирмата не е спазила графиците и това се проверява в момента по отделните видове дейности, съгласно договора, отговорност ще бъде потърсена и от нея.

По думите му дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности.

Глосов разкри, че освен софтуерните проблеми е имало и хакерска намеса в системата.

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат
Обновена

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат

Според премиера до 10-15 дни проблемът ще се реши

Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.

Председателят на Управителния съвет разясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари.

"Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга", отбеляза още той.

В министерството не са смятали поддръжката на винетната система след гаранцията
Обновена

В министерството не са смятали поддръжката на винетната система след гаранцията

От понеделник електронни винетки могат да се купят и на каси за плащане на сметки

Глосов съобщи, че броят продадени електронни винетки се увеличава и досега са продадени над 71 000 броя за над 5 млн. лв.