Хората с COVID-19 се лекуват вкъщи и идват в болницата, когато са в тежко състояние, когато организмът няма компенсаторни механизми да се справи с болестта. Това каза началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Александровска" проф. Атанас Темелков, съобщи БНР.

По думите му основният проблем от преди година остава - продължава тенденцията на липса на добра организация с личните лекари, с РЗИ, със специалистите. В момента деца с коронавирус не се лекуват в болницата.

"С разпускането на част от мерките, трябва да продължим спазването им - основно маски, дезинфекция и най- вече дистанцията между хората. Но това нещо не става в обществото - ограничаване на контактите - докато не се постигне, прогрес в битката няма да има. Разреши се посещаването на заведенията на открито - да, но те са поставили по две прозрачни прегради - това вече е закрито пространство", поясни проф. Темелков.

Здравният министър не очаква пик на коронавируса след вота

Здравният министър не очаква пик на коронавируса след вота

Той гласува във Велико Търново

Все още никой по света не е предоставил данни, че пандемията скоро ще свърши. Надявам се новият кабинет да продължи с налагането на мерките, защото част от нещата са пожелателни, а те трябва да се изпълнят- заяви той.

До крайно изтощение е докарана вече здравната система, но смятам, че тя ще издържи благодарение на всички медицински кадри, което е за тяхна сметка. Затова на празника на здравния работник им пожелавам здраве, на тях и на техните семейства, да знаят, че без тях здравната система няма как да съществува. Ако с едно дума трябва да опиша изминалата година тя е: трудна и тъжна, заключи Темелков.