Общините възобновиха практиката си да осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете. На сайта на НСОРБ още през пролетта бяха публикувани телефони за връзка на нуждаещите се с общинските структури. Сега такива телефони са обявени в 238 общини, или за 90 на сто от общините у нас. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в ефира на БНР.

Звената за патронажна грижа предоставят и медицински услуги по домовете, например поставяне на инжекции или транспорт до лекар. Това е осигурено в над 150 общини.

Фонд "Общинска солидарност" по замисъла си е за първа помощ при природни бедствия. Ресурсът в него засега е доста малък и не е планирано да се използва в настоящата ситуация, посочи още Георгиева.

Общинските болници са в изключително трудна ситуация. Тази криза показа колко трудно функционират те, заяви Силвия Георгиева. В 79 от тях са открити структури за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус, а в част от тях има разкрити и интензивни легла.

Информация и телефони за връзка заради коронавируса
Обновена

Информация и телефони за връзка заради коронавируса

Общини откриват телефони за доставки за продукти от първа необходимост

НСОРБ приключва голям анализ на всички общински лечебни заведения, което ще бъде огласено до две седмици.

Общинските служители не са разпознати като такива на първа линия в нито една от програмите за т.нар. 1000 лева. Сред общинските служители засега няма включени категории, които да получават такива възнаграждения, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ. В бюджет 2021 обаче има добър ръст на средствата за възнаграждения, съобщи Георгиева.

Общините продължават да работят по осигуряването на оптимален обем електронни услуги като антикризисна мярка, допълни тя.