Трябва да има повишаване на цената на винетките, защото пътната ни инфраструктура се нуждае от ремонти. Това заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров в ефира на Нова телевизия.

Той потвърди, че наистина крайната цена на винетките у нас трябва да достигне 150 лева, но успокои, че това няма да се случи рязко от следващата година.

Цената на винетките сега е занижена”, убеден е шефът на АПИ.

Той обясни и как се определя цената на винетните стикери: В България пътната мрежа е от 20 хиляди км. Навсякъде по света и по „всички канони” на всеки десет години трябва да се правят ремонтни дейности на пътя и да има преасфалтиране на пътя, за да може пътната настилка да е нова. През тези десет години се правят и текущи ремонти. Това, по думите на Лазаров, означава, че всяка година трябва да се прави превантивен ремонт на 2000 км. Изчислено по най-ниската цена, която е постигана, това означава, че трябва има налични 720 млн. лева . 

Бюджетът от винетките е 200 млн., а останалите 520 млн. лева от къде ще дойдат”, попита реторично Лазар Лазаров.

Инж. Лазаров коментира и темата за изчистените от сняг родни пътища, като изтъкна, че в останалите държави, когато вали обилен свят, пътищата се затварят.

„Не казвам, че ние сме перфектни. Но не сме толкова богати да си позволим това, което се иска”, отбеляза шефът на АПИ.
„Път да стане на черно изисква много усилия и много средства”, заключи инж. Лазаров.