Името на България се споменава с добро по света, ще си поставим по-амбициозни и по-високи цели.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща в централата на ООН в Ню Йорк с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщиха от прессекретариата на държавния ни глава.

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО.

Това означава, че сме отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели“, коментира Плевнелиев.

Двамата обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН.

Като „най-трудната битка, която ни предстои” определи държавният глава избора за нов генерален секретар на ООН.

Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза, посочи държавният глава.

От своя страна Бокова изрази благодарност за подкрепата.

За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех“, изрази увереност шефът на ЮНЕСКО.

Снимка 230328

Източник: Президентството

По-рано Плевнелиев проведе среща с колегата си от Сенегал Маки Сал.

Българският президент подчерта, че страната ни разчита на подкрепата на Сенегал за българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Плевнелиев и Сал изразиха задоволство от доброто сътрудничество между България и Сенегал във връзка с българската подкрепа през 2015 г. на кандидатурата на Сенегал за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2016-2017 година. Подчертано беше и отличното взаимодействие между двете страни в рамките на Международната организация на Франкофонията, на която България е активен член.

Двамата президенти са обсъдили необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения между България и Сенегал с акцент върху търговско-икономическите връзки. Те се обявиха за засилване на двустранните връзки в областта на образованието, науката и културата, където двете страни имат дългогодишни традиции, включително в студентския обмен.

Двамата президенти се договориха да насърчат обмена на информация между двете страни в търговско-икономическата област, както и за разширяване на сътрудничеството в сектори като инфраструктурата, фармацията, земеделието и производството на храни. 

Сенегал проявява интерес към българския опит в планирането и реализацията на проекти във водния сектор, включително за изграждането на водоснабдителна инфраструктура. Страната ни също така е готова да предостави на африканската държава своя опит в областта на възобновяемите енергийни източници.

Отделно Плевнелиев коментира Споразумението от Париж. Вчера той подписа от името на България Споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

България подписа споразумението за климата от Париж

България подписа споразумението за климата от Париж

Държавният глава Росен Плевнелиев подписа в Ню Йорк...

Според него с Парижкото споразумение за климата светът припозна приоритети, по които България работи вече 4 години.

Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от „голям шлем“ към три смислени приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци, изтъкна той.

Според него споразумението от Париж „очертава бъдещето на планетата до края на XXI век”.

Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това, подчерта Пленевлиев.

Държавният глава определи историческия документ като голяма победа за България и за света.

С подписите си поехме ангажимент да допринесем за една по-чиста и по-зелена планета, а подписването на Споразумението за климата роди голямата надежда, че политическият елит на планетата може да действа отговорно и да се обедини“, заяви още президентът.