Движението на българските майки организира протест през Министерство на труда и социалната политика с искане за оставка на министър Емилия Масларова.

Председателят на управителния съвет на движението Мария Милева обясни, че мотивът е положението в домовете за деца с умствена изостаналост и недостатъчно свършената работа.

„Проблемът е цялостен и не е само в тези домове", посочи Милева.
Тя обясни, че има огромни проблеми в цялостната социална политика на министерството.

Най-фрапиращо обаче е положението в домовете за деца, лишени от родителски грижи, подчерта Мария Милева.
По думите й „децата наистина умират там, тези деца остават с увреждания, нормални деца се разболяват от олигофрения, защото никой не ги поглежда".

Социалният министър Емилия Масларова коментира, че отправените към нея обвинения са „безотговорно говорене". Масларова отхвърли обвиненията и посочи, че данните, с които разполага, а и тези, които използва, са данни на специалистите и медицинските работници.

Социалният министър обясни, че все още за съжаление медицината не е открила начин за пълното възстановяване на тези деца.
„Не искайте да правим чудеса" каза министър Масларова. Тя призна обаче, че „условията наистина не са такива, както тези в Холандия".

Mеждувременно стана ясно, че заместник-министърът на труда и социалните грижи ще направи предложие 10 млн. евро да се използват за преструктурирането на спрециализирани домове за деца.