Висшият адвокатски съвет - с нов председател. Адвокат Ивайло Дерменджиев е избран още на първия тур със 176 гласа "за" от общо 308. От конкурентите му най-голям вот - 103 гласа, има Йордан Цветанов. Ивайло Данов е подкрепен от 19 души, а Райна Аврамова - от 10, съобщи специализираният сайт "Лекс Нюз".

За членове на съвета са избрани проф. Ангел Калайджиев, Ина Лулчева, Валя Гигова, Ели Христова и Красимир Краев. На първи тур са избрани още председател на Висшия дисциплинарен съд - Илонка Райчинова и трима негови членове - Милен Ралчев, Стефка Влахова и Цветана Чуклева. Кои са останалите 11 членове ще се реши на балотажа на 6 юни.

На първи тур са избрани и петима членове на ВАдС. Те са проф. Ангел Калайджиев (195 гласа), Ина Лулчева (184), Валя Гигова (183), Ели Христова (183) и Красимир Краев (172). Всички те са от екипа, който подкрепи Дерменджиев за председател.

Вторият тур на изборите ще е на 6 юни и тогава ще станат известни всички избрани за членове на висшите органи на адвокатурата.