Варненецът Русан Костов е изчезнал от кораба „Ивтра", собственост на словенска фирма със седалище град Копър.

Това съобщава Moreto.net, като се позовава на информация от в."Позвънете новини".

Припомняме, новината за изчезването на бълграскяи моряк беше съобщена вчера.  

Заедно с него зад борда на кораба е паднал и негов грузински колега.

По непотвърдени данни инцидентът се е случил към полунощ на 3 август.
Липсата им е установена при преминаване на плавателния съд между Тунис и Алжир.

В издирването на двамата моряци са се включили натовски военни кораби и хеликоптер. В района са се намирали и няколко търговски плавателни съда. Въпреки това операцията е била безуспешна.

Това пише в съобщението на корабособственика до варненската менингова компания ЕТ "Вега Менинг".

Те са уведомени за изчезването на българина в сряда следобед. Впоследствие управителят на компанията Георги Райков се е свързал със съпругата на Русан Костов. Тя научава от него за трагичния инцидент.

Въпреки че корабособственикът се е свързал с ЕТ "Вега Менинг", Костов се е качил на борда на кораба "Ивтра" не чрез компанията, а посредством директно договаряне. Контрактът на варненския боцман е от средата на май.

Менинговата компания е написала единствено референции на Русан Костов при кандидатстването му за позицията. От корабособственика обаче не могли да се свържат със съпругата на моряка и за това пратили електронно писмо на "Вега Менинг".

Русан Костов е около 45-годишен, родом от Враца. Женен за варненка и има 3 деца.

Като моряк е с повече от 15 години стаж. Пътувал е дълго време с Параходство "Български морски флот". По думи на негови близки е много добър плувец. Заради изтичане на контракта му той е подновен на борда на кораба, с капитана, разкри още Георги Райков.

Това е бил първият му рейс със словенската компания. Райков е бил и единственият български моряк на плавателният съд за генерални товари "Ивтра". Останалите му колеги са грузинци. Корабът е извършвал рейсове предимно в Средиземно море по направлението Словения - Италия - африканския бряг.

Издирването е продължило повече от 36 часа. Според информацията, с която Райков разполага, спасителните екипи вече са преустановили търсенето на двамата моряци. В сряда вечерта корабът е акостирал на пристанището в Алжир.

Там ще бъде проведено и разследване на инцидента, посочи Райков.

"Опитваме се да се свържем с корабособственика, но засега е безуспешно", каза за "Позвънете Новини" шефът на дирекция "Информационно обслужване на корабоплаването, търсенето и спасяването" в изпълнителна агенция "Морска администрация" Златко Кузманов.

Той посочи, че е направено и официално запитване до алжирската страна за повече подробности около инцидента. От там са отговорили, че не са участвали в операцията по издирването на моряците.