Последно:  По неофициална информация е открито още едно тяло по бреговата ивица на Азовско море, но все още не е известно дали е от екипажа на кораба „Ванеса".
Това стана ясно преди броени минути (малко след 19.00 часа,бел.ред.) от проведения телефонен разговор на ръководителя на Звеното за разследване на морски произшествия Румен Симеонов с шефа на Главната държавна инспекция по безопасност на корабоплаването на Украйна Александър Щипцов, съобщават от Министерство на транспорта.

В Азовско море е открито тяло на моряк от потъналия български кораб "Ванеса".

Това съобщава украинското издание 24UA, позовавайки се на Министерството на извънредните ситуации.

Сигналът е дошъл от Приазовския район на Запорожка област.
Местни рибари са открили на брега - на 1,5 км от село Строганивка, човешко тяло със спасителна оранжева жилетка с надпис "Vanessa".

На място е оперативна група от районния отдел на министерството. След извършен оглед на тялото е открита лична карта, според която това е Горан Тодоров, роден 1958 г.

От Министерство на транспорта посочиха, че до момента няма официално потвърждение на информацията.

Това е първото тяло, което е намерено след трагедията с българските моряци на 3 януари. От 11-членния екипаж се спаси само един - Николай Димитров.

Няколко дни след като българският товарен кораб "Ванеса" потъна в Керченския пролив на Азовско море бяха открити телата на двама от екипажа- Георги Желев и Петко Мочев.

Останалите 8, сред които и един украински моряк, се водят за безследно изчезнали.

Все още няма ясен и окончателен резултат от проверките, които се правят от украинска и българска страна, какви са причините за потъването на кораба "Ванеса".

Българските експерти заяви, че има разминаване между тяхната версия и заключенията на украинските им колеги.

Днес Министерство на транспорта изпрани следобед Нота до Министерството на бедствията и авариите на Украйна да бъде определена дата за извършването на подводен оглед на потъналия кораб „Ванеса".

Припомняме, такъв оглед бе поискан още по време на активното търсене на изчезналите моряци.

В изпратената днес Нота се отбелязва още, че българската страна настоява да бъде възобновено търсенето по бреговата ивица в района на Азовско море. До този момент то беше преустановено, тъй като метеорологичната обстановка не позволяваше това.
Същата Нота ще бъде изпратена и до Министерството на транспорта на Руската федерация.