Днес изтича изпитателният срок, който Европейската комисия (ЕК) постави за подобряване на дейността на Държавен фонд "Земеделие".

В зависимост от представянето на фонда при разпределяне на европейските средства, Брюксел трябва да реши дали да наложи санкциина България по предприсъединителната програма САПАРД.

През пролетта европейската служба по борба с финансовите измами ОЛАФразкри нередности в усвояването на средствата по САПАРД.

Заради липсата на ефективен контрол във фонд "Земеделие" ЕК замрази изплащането на пари за модернизация на земеделските стопанства, инвестиции в преработвателния сектор, създаване на алтернативни доходи в селата и за пазарите на едро.

Припомняме, последният директор на ДФ "Земеделие" Атанас Кънчев подаде оставка на в края на октомври месец. В средата на този месец министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обяви, че ще предложи Искра Михайлова, заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, да заеме поста на изпълнителен директор на „ДФ Земеделие - Разплащателна агенция".

Вчера вицепремиерът Плугчиева съобщи, че е получила нови сигнали за измами по САПАРД.

Припомняме, Европейската комисия окончателно спря плащанията за България по програма ФАР заради съмнения за измами на 25.11. 2008 г. Страната ни загуби сумата от 220 млн. евро.

Комисията отне акредитациите и замрази сумите на двете агенциите - към Министерство на финансите и към Министерство на регионалното развитие с последния доклад през юли месец. Тогава и ДФ „Земеделие" мина под специално наблюдение.