"Jump" е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски. И е една от първите в серията "Рокли", донесла на автора популярност по целия свят и превърнала се в негова запазена марка.

Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

Идеята за "Jump" идва през 2012 година, след появата във френския парк "Ar Melin" на емблематичната за Живко Седларски скулптура "Rainbow In The Dark" и рокля "Сирена", посрещаща гостите на Гранд хотел Поморие в България.

"Jumр" e замислена като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4-метрова женска фигура, стъпила на покрива на сградата на централния офис на една от водещите за френската икономика компании "Груп Льожондр". Дружеството работи в различни сфери, включително и строителство, а собственикът му Жан Пол Льожондр подкрепя българския скулптор, предоставяйки му безвъзмездно материал за творбите му. В този момент, през ноември 2012-та, арматурното желязо на Льожондр вече е "оживяло" в няколко ефектни скулптури на Живко Седларски.

Снимка 423534

Източник: Живко Седларски

Френският предприемач приема идеята за "Jump" като твърде изискана. Една такава скулптура би отличавала съществено сградата от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си Льожондр решава да запази сградата семпла. Независимо от това приятелството му с Живко Седларски остава "желязно" и до днес.

В момента българският скулптор работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8 - метрова скулптура "La Charmeuse" (Чаровницата), същата като стилната статуетка на бюрото на предприемача.

Първата си скулптура от арматурно желязо "Птицата" Живко Седларски създава през 2008 г. "Птицата" е висока 183 см. и е в два цвята - червена и черна. Следва я "Червена тишина" - женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.

Авторът създава и "Златна тишина" - отново от арматурно желязо, но в цвят "злато". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.

Само след няколко дни в сърцето на Sens-de-Bretagne малко градче в областта Бретан на Франция, където Живко Седларски живее, ще бъде открита нова неговамонументална скулптура - "Бретонката". Тя също е изработена от арматурно желязо, в червен цвят, с височина малко над 3 метра.

Снимка 423532

Източник: Живко Седларски

Визитка

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово. Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си - полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.