Вярвам, че с отварянето на Програмата за развитие на селските райони българското читалище ще намери верния път и ще даде тласък на развитието на българското село

Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на Националната среща на читалищата от селските райони в НДК.

С отварянето на тази програма предстои сериозна работа не само за общините, но и за отделните читалищни настоятелства, посочи министър Кабил.

Един от основните приоритети е „Качеството на живот на селските райони и разнообразяване на селската икономика".

За нея са планирани 30% от бюджета на програмата, което представлява общо 923,86 млн. евро от еврофондовете заедно с националното съфинансиране за седемгодишния период.

Министърът уточни, че ще се подпомагат инвестиции в инфраструктура за развитие на културни дейности за населението на селските райони като културни центрове, театри и  библиотеки.

За да имат възможност читалищата в България да бъдат бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., те трябва да бъдат регистрирани по Закона за народните читалища и да имат регистрирана организация по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.