ДАНС остава без агенция под прикритие. Това реши днес правителството, което излезе с предложение за законови промени, премахващи дублирането на функции между ДАНС и МВР.

Освен това ДАНС вече няма да има право на арести. Остава възможността за задържане единствено на лице, което е нарушило охраната и пропускателния режим в района на охраняем обект на агенцията.

В този случай органите на ДАНС трябва да уведомят компетентните полицейски органи и да предадат задържаното лице на тях.

Също така редуцират се възможностите за ползване на помощни средства от органите на „българското ФБР", като отпада използването на химически вещества, служебни кучета и др.

По-късно, на брифинг в МС, вътрешният министър Цветанов уточни, че ГДБОП поема функциите на ДАНС по организираната престъпност и престъпленията, свързани с еврофондовете.
На днешното си заседание кабинетът одобри промените в Закона за МВР, според които се възстановява ГДБОП.

Мотивът да няма агенти под прикритие вътрешният министър аргументира така : "Към настоящия момент няма такава необходимост."

Предвижда се оптимизирана численост в състава на ДАНС, допълни той. Няма да се понижат заплатите в българското ФБР, но те ще бъдат индексирани на база на инфлационния елемент.

С днешното решение кабинетът дава възможност гражданите да подават писма, жалби, сигнали до агенцията, свързани с основната й дейност.

Въвежда се и длъжността главен секретар, който отговаря за администрацията на ДАНС, като от функциите му се изключва оперативно-издирвателната дейност на агенцията.

Приоритет в работата на българското ФБР остават контраразузнавателната, информационно-аналитичната и прогнозтична дейност.