За първи път чувам за подобна идея и това, че тя се върти в главата на някого, не означа, че се обсъжда в органите на ЕС.

Тази заяви за news.bg евродепутатът от групата на социалистите в ЕП Ивайло Калфин, попитан за коментар за идеята за въвеждане на данък върху "евтините" мощности.

Припомняме, на пресконференция вчера министър Трайков заяви, че на европейско ниво се обмисля да се въведе данък „ядрена енергия"

Лично аз намирам както идеята, така и мотивите за абсурдни, категоричен е обаче Калфин.

По думите му, това че едно оборудване произвежда при по-ниска себестойност заради натрупаната амортизация означава единствено, че това оборудване е по-конкурентоспособно

Каква е логиката да се намалява конкурентоспособността с данък? Абсурдно!, посочва още бившият външен министър.

Според него мотивите за данък могат да бъдат екологични или да създадат предпоставки за по-бързо извеждане от употреба на остаряло оборудване, но срещу това има много аргументи.

Вероятно министърът бърка старите автомобили със старите ядрени реактори,посочва още Калфин в коментар за казаното от Трайчо Трайков.

В комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП не са се водили никакви разисквания, не са и постъпвали някакви документи по този въпрос. Това заяви от своя страна българският евродепутат Владимир Уручев, член на енергийната комисия в ЕП.

Той обаче допълни, че в някои държави въпросът се е повдигал в контекста на това, че възобновяемата енергия трябва да бъде субсидирана така, както преди 30-40 години е направено с ядрената енергия. Един от начините е именно евтината ядрена енергия сега да подпомогне възобновяемата,категоричен е Уручев.

Не се е стигнало обаче до някакво решение, защото законодателството не позволява по този директен начин да се изкривява пазара, обясни още евродепутатът.