Трябва да се възпротивим на тенденцията Националният план за възстановяване и устойчивост да се използва политически, защото е свързан със съдбата на българската нация през следващите 20-30 години. Това заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Валентин Николов на форума "Инвестиции в устойчива енергия".

Той добави, че още дълго ще сме ангажирани с енергийната ефективност и обновяването на публичните и жилищните сгради и не бива планът да се използва за предизборни цели.

До 15 октомври България ще внесе Плана за възстановяване

До 15 октомври България ще внесе Плана за възстановяване

Преговаряме с ЕК за удължаване срока на въглищните ни централи

Изпълнителният директор на КСБ отбеляза, че в експертната общност няма съществени разминавания по плана.

"Но за съжаление няма диалог с държавата. А когато го има, е формален." - констатира Николов.

Той отбеляза, че България катастрофално е изостанала в обновяването на жилищния фонд, а в Европа от десетилетия успешно се прилагат разнообразни мерки, които предвиждат самоучастие на обитателите на сградите под различни форми. Николов съобщи, че при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради строителите са подготвили много бригади, но след приключване на проектите, те са отишли да работят зад граница.

Сега тепърва отново трябва да обучаваме кадри, но ще се справим, посочи той.

Строителната камара предлага миньорите от Маришкия басейн да станат строители

Строителната камара предлага миньорите от Маришкия басейн да станат строители

Техният план е в три отделни области

По думите му, на европейско ниво, включително и в България, е запазена тенденцията над 50 на сто от средствата в националните планове да бъдат за строителство, в съответствие с позицията на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), изразена преди година.

Форумът "Инвестиции в устойчива енергия" се организира от КСБ, Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Българската стопанска камара, Националния доверителен екофонд, УАСГ и др.