Камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9,00 и 9,30 часа в понеделник, на 7 декември т.г., съобщиха от патриаршеския сайт. Причината е оспорване на собствеността на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - един от символите на България. В понеделник, 7 декември, патриарх Неофит и митрополитите ще присъстват на заседанието на Върховния административен съд от 9 часа.

Върховният административен съд на Република България е дал ход на дело № 14 123 в отговор на подадена жалба от Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител", против решение № 681/2014 г на Министерски съвет за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

По решение на Св. Синод от 03.12.2015 г., прот. № 29 – пълен състав, във връзка с дело № 14 123 във Върховния административен съд срещу решение № 681/2014 г. на Министерския съвет, свързано със собствеността на ПКСХП „Св. Александър Невски“, Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседанието на ВАС на 7 декември т.г. от 9,00 ч.

Пред сградата на ВАС в 8,30 ч. ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП.