Няма да допуснем кривата на заразените с коронавирус да тръгне нагоре. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

В последните седмици излязоха някои медицински данни, оповестени от СЗО. Първото е, че хората, които са без симптоми и с леки симптоми заразяват много трудно. Второто изследване от Германия доказа, че заразяването, когато става с много голямо количество вирус, е с по-тежка проявата на инфекцията, коментира той.

Кантарджиев обясни, че хората без симптоми трудно могат да са супер разпръсквачи на вируса, но други с леки прояви на заболяването като хрема, лека кашлица и не висока температура могат да заразят много хора.

От тази седмица имаме индекс на предаване 1.2, което значи, че 10 души заразяват 12. Това се дължи на неспазването на мерките в някои райони на страната, където хората се събират. Така се стигна да имаме около 100 случая в последните дни на миналата седмица от клъстерите в Северна България в област Шумен и от Южна България в област Смолян, добави още професорът.

24 нови случая на COVID-19 и двама починали

24 нови случая на COVID-19 и двама починали

244 пациенти се намират в болница, 15 са в интензивно отделение

Сега сме взели мерки и данните от вчера са 1400 PCR теста, от които само 24 положителни. 1/7 от тях са направени в Националната референтна лаборатория, а половината са от Националния център по заразни и паразитни болести, където са изследвани клъстерите. Най-много са случаите от село Шивач в Шумен. Клъстерното разпространение не може да премине в масово, докато има Министерство на здравеопазването, РЗИ и Национален център заразни болести, увери още Кантарджиев.

Във връзка с фалшиво отрицателните тестове, той обясни, че това означава, че човекът има вируса, но или материалът не е бил взет добре, или вирусът е бил в малко количество и не се е доказал. Всеки тест има своите граници на чувствителност и специфичност.

Най-важното е да изследваме навреме тези, които трябва да се изследват и да поставим под карантина контактните лица, заяви той.