Стотици жители на Карлово и гости на града почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония тази вечер, предаде БНР.
На утрешния се ден се навършват 146 години от гибелта на Апостола.

"Левски направи най-важното. Той каза на българите да повярват в своята сила, да бъдат народ, да въстанат срещу тиранията, да се изправят срещу цяла империя." - подчерта в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор - прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора - силни, умни и достойни, които да водят народа. Безсребърници!" - призова вицепрезидентът, под чийто патронаж преминава отбелязването на годишнината.

"Мирно и задружно ли живеем днес, когато отчуждението помежду ни взе връх, разделението и омразата тровят обществото ни", запита риторично в словото си Илияна Йотова.

Тя подчерта, че днес каузите и идеите са заради собственото добруване, а да бъдеш "кой знае какъв" е единствената цел, непознаваща пречки.

"Равноправни ли сме, когато бедността и мизерията убиват мечтите? Когато мнозина знаят "народното зло", но предпочитат да мълчат в примирение." - посочи Илияна Йотова.

"Не е важно колко са дните в живота на всички нас, важно е колко живот има в дните ни. И тази максима, тази мисъл сякаш е родена за Дякона на свободата, за Васил Левски. Защото неговите завети и днес са повече от верни и актуални. Защото 146 години след гибелта му словото му е по-живо от всякога и защото малцина са тези като Левски, които могат да гледат в бъдещето през погледа на следващите поколения, за които той искаше отечество, в което всички българи да са равноправни." - напомни Йотова.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Прозвуча химнът на България, а небето над Карлово беше озарено от възпоменателни илюминации.

146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с възпоменателни церемонии и поклонения на много места в страната. В Петрич председателят на Народното събрание Цвета Караянчева взе участие в полагането на венци и цветя, а в Брезник официално беше открит паметник на Левски. Възстановка на заседание на Революционния комитет на Васил Левски направиха деца в Чепеларе в навечерието на 146-ата годишнина от неговото безсмъртие.