Кметът на Калофер Румен Стоянов разкри, че преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от властите не е реагирала все още на тях. Според него това е знак, че има проблем в тези институции и е налична корупционна сделка и тя е на много високо ниво, съобщиха от БГНЕС.

"Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана. Запознах го с доклад, който съм внесъл преди 7-8 месеца, който съм внесъл в главна прокуратура, специализирана прокуратура, Министерството на правосъдието, Министерски съвет, президентство, но от никъде нямам никакъв отговор. Там става дума за откраднати 101 300 лв. От 300 000 лв., които бяха отпуснати целево за ремонт на мемориалния комплекс "Христо Ботев" ни дадоха 101 300 лв.", уточни той

На въпроса дали кметът е запознал Гешев с този казус, Стоянов даде положителен отговор като поясни, че главният прокурор е поел важен ангажимент към нещо, което предстои да се случи. По негови думи, местната власт в Карлово е против него. Кметът уточни, че сигналите за корупция са много за общината. Той съобщи, че само доказаните нередности са 101 на брой.

Главният прокурор пое ангажимент да съдейства и с други институции, които могат да бъдат полезни на кметовете на България, обясни Стоянов като подчерта, че главният прякор ще говори с министъра на вътрешните работи, които да съдействат с полиция, с местната власт където могат да се съдействат по общини, за да се отделят средства.

Гешев и кметове обсъждат забавени сигнали за корупция

Гешев и кметове обсъждат забавени сигнали за корупция

Имало сигнали и до Спецпрокуратурата

"След като съм подал сигнал преди толкова време и няма ответна реакция, това означава, че някъде нещо не е наред", посочи Стоянов.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев бе ръководител на Спецпрокуратурата от 2016 до 2018 г., когато стана зам.-главен прокурор.

Въпреки че не беше предвидено Обвинител номер едно да направи изявление пред журналисти в началото на срещата, на кратък брифинг Гешев каза, че по отношение на малките населени места той има два приоритета.

Единият е справяне с битовата престъпност, като затова ще разчита на местните власти, тъй като смята, че от това сътрудничество ще зависи успехът на тази борба, която той многократно заяви, че се надява да приключи успешно до края на годината.

Вторият беше свързан именно с корупцията на местно ниво. Гешев приветства предоставянето на сигнали на прокуратурата.