Кметът на Перник Росица Янакиева обвини в политическа безотговорност вътрешния министър Цветан Цветанов, като заяви, че в отчетите на неговите проверяващи екипи от 23-26 май са допуснати грешки.

Кметът на Община Перник Росица Янакиева освободи от длъжност заместник - кмета по „Изграждане инфраструктура и ТСУ", както и главния инженер на общината. Мотивите за прекратяване на трудовите им договори с Община Перник са несправяне с възложените им задачи и отговорности, свързани с възстановителните дейности след тежкото земетресение на 22 юни.

Янакиева изрази наново необходимостта на Община Перник от средства за ремонт на няколко сгради и реконструкцията на две срутени детски градини вследствие на земетресението от 25 май.

За нея е недопустимо подобно пренебрежително отношение на един държавник като министър Цветанов към публичната собственост, независимо дали тя е държавна или общинска. Росица Янакиева потвърди, че някои от засегнатите сгради не се използват по предназначение, но това не означава, че не трябва да се укрепят или, че нямат стойност.

В сградата на едно от училищата в областта се помещава хранилището на Националната библиотека и книжният фонд в нея трябва да бъде опазен на всяка цена, независимо че "на г-н Цветанов не му харесва училището".

Янакиева се възмути от отношението на вътрешния министър и към читалищата. Те винаги са били духовната и културна опора на българите, смята тя. По думите й твърдението на Цветанов, че те не са в добро състояние, не отговаря на истината. Читалищните сгради нито са били напукани, нито са претърпели сериозни щети.

Кметът на Перник заяви, че се надява отношението на министъра да се дължи на грешно получена от него информация, защото иначе коментарите му по въпроса биха били крайно неуместни и непрофесионални.

Г-жа Янакиева увери, че всяко искане на средства за ремонт на публични сгради минава през областната управа и в срок от един месец се излиза със становище дали сумите са необходими и дали размерът им е правилно изчислен.

В конкретния случай решението на Областния управител е било положително и сумите са правилно преценени. Росица Янакиева припомни, че преди време се е налагало отново да чака благоволението на Цветанов за ремонт на болница в Перник, който е бил крайно наложителен. "Ако държавата България не е в състояние да помогне на една община да се възстанови в рамките на 10 милиона, то тя е просто несериозна", отсече кметицата.