3000 от гърмящите силиконови импланти, които бяха забранени във Франция, са внесени в България най-надлежно. Били са регистрирани по съответния ред и документацията за вноса им е изрядна.

Това съобщиха на пресконференция в БТА националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев и секретарят на българското сдружение за естетична и пластична хирургия д-р Страхил Ефремов.

За внесените в България 3000 бройки двамата специалисти предполагат, че половината са имплантирани, но на кого и от кого не е ясно. При положение, че вносът е бил легален и документално изряден, според тях в случай на инцидент към клиниките, които са ги използвали, няма как да се предявяват искове.

Медиците са на мнение, че би трябвало да се направи регистър на имплантите, защото те имат серийни номера и ако има регистър, ще е ясно на кои пациенти са поставяни и ще има проследимост. Засега обаче регистър няма, тъй като лекарите предпочитат да са дискретни, пациентките също и най-вече фирмите производителки.

Доц. Димитър Евстатиев коментира, че въпросните импланти са спрени официално от 24 юни 2010 година и че фирмата-производител PIP е фалирала, така че искове към нея не могат да се отправят.

Франция призова жените, които са си имплантирали от опасния силикон да си подновят имплантите. Италианската асоциация обаче смята, че не е сигурно, че имплантираният силикон може да не е от дефектната партида, така че по-добре жените да прибягнат до подмяна, ако настъпи усложнение.

Съветът на доц. Евстатиев и на д-р Страхил Ефремов е всички жени, които са си поставили импланти редовно да се подлагат на лекарско наблюдение и в случай на нужда, да предприемат съответните мерки.

Според доц. Евстатиев действително пластичната хирургия се е комерсиализирала и има злоупотреби. Той съобщи, че е научил, че гинеколог у нас правел пластични операции и изрази възмущението си от това.

Аз като хирург не възприемам и това за подарък за абитуриентския бал - цици, каза Евстатиев и добави за успокоение, че за щастие това не е масова практика.

Той отбеляза, че заради комерсиализацията вече е почти забравено, че пластичната хирургия е предимно възстановителна. "Оригиналното наименование е пластично-възстановителна и естетична хирургия, т.е. естетичната хирургия е малка част от пластичната," подчерта Евстатиев.

Според него не е обосновано безпричинно да се правят пластични операции, както е необосновано и предоверяването на реклами, че това е безвредно, защото операцията си е интервенция. В някои случаи обаче оперативната намеса е наложителна: „Представете си едно дете с уши като дръжки на тенджера. Всеки ще го нарича как ли не ушко, шебек. Всеки ще го обижда и то ще страда."

Друг случай, при който според медиците е наложително да се поставят импланти на гърдите, е асиметрия, която ако не бъде коригирана, младото момиче може да развие психически проблеми.