Народните представители решиха да има компенсации за скъпия ток за детските ясли, детските градини, яслените групи в детските градини, училищата, детски спортни школи, читалищата, молитвените домове, храмовете и манастирите на регистрирани вероизповедания. Това заложиха депутатите в Закона за държавния бюджет за следващата година, като за текстовете гласуваха 145 народни представители, против -22 и "въздържали се" - 44. Компенсациите ще се предоставят до регулираната цена за крайни битови потребители, утвърдена от КЕВР.

За целта ще се ползват набраните средства от Фонда "Сигурност на електроенергийната система", в който депутатите задължиха определени предприятия за производство на електроенергия да внасят целева вноска. Такава вноска ще трябва да правят производителите на електрическа енергия със съоръжения над 1 MW, чиито пазарни приходи са получени от продажбата на произведена от тези съоръжения електроенергия от вятърна енергия, слънчева енергия, геометрална енергия, горива от биомаса, отпадъци, ядрена енергия, лигнитни въглища, нефтопродукти и торф и за енергия, произведена от въглища и водноелектрически централи.

Компенсациите заради скъпия ток продължават до края на декември

Компенсациите заради скъпия ток продължават до края на декември

Ще се възползват около 633 хиляди небитови клиенти, както и операторите на електропреносната мрежа

Дебат нямаше дебат по темата. Предложение на Владислав Панев, Делян Добрев и Ивайло Мирчев този параграф да отпадне предизвика изказване министъра на финансите.

"Благодаря на парламента, че не подкрепи това предложение, защото ако беше подкрепено, щяха да отпаднат таваните за всички български индустриални производители на ток, които в момента са на 200 лв. Всички български фирми щяха да са изложени на риск да плащат над 200 лв. индустриален ток и това да отключи наново инфлацията и да провали членството в Еврозоната", каза Асен Василев. Той призова тези, които са подкрепили отпадането на този параграф, ще преосмислят позицията си в бъдеще.

365 700 уязвими семейства с компенсации за високите цени на тока и парното

365 700 уязвими семейства с компенсации за високите цени на тока и парното

Днес са извършени последните плащания - за 45 700 домакинства