От "Възраждане" смятат, че политиката трябва да се води близо до хората, защото политиците са тези, на които е гласувано не само доверието, но и отговорността да взимат решения за българския народ.

Във връзка с това икономистите на "Възраждане" са направили оптимизация на бюджета, според която пари в страната ни има. Това, което от "Възраждане" предвиждат като първостепенна задача, е да бъде спряна корупцията. За това са заложени мерки в законопроекта за промяна на съдебната система, изготвен от "Възраждане". В него е залегнала и мярката за носене на лична и персонална отговорност от страна на хората, които взимат решения, касаещи бъдещето на България.

"Един от много често задаваните въпроси към "Възраждане" е "Откъде ще намерите пари за осъществяване на идеите си?", каза д-р Костадинов, кандидат за президент, на среща с граждани.

Той добави още: "Възраждане" обединява екипи от експерти в различни области, не всички от тях се заявяват публично към момента по ред причини, но тези хора застават зад идеята на партията за просперираща България. Нещо повече - отделят от времето си, прилагат професионалните си умения, за да изградим заедно новата България, която ще е предпочитано място за живот, работа и отглеждане на деца от всички българи. Нашите икономически експерти направиха оптимизация на държавния бюджет и откриха, че пари в страната ни има, но те не са разпределени правилно. Според техния анализ сумата, която може да бъде пренасочена към по-ефективно изразходване, е между 7 - 10 млрд. лв.", добави д-р Костадинов.

Според анализа на "Възраждане" раздутите разходи са в следните направления:

  • Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)
  • Корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година)
  • Други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

"Ако днес ние бяхме ръководният фактор в политическия живот на страната ни, тези средства щяха да се разпределят за здравеопазване, образование, туризъм, малък и среден бизнес. За да имаме ефективно изразходване на средства, е необходимо да имаме политици, които взимат решения с грижа за хората. Политиката трябва да се води близо до хората и близо до техните проблеми. Лостовете на управление са единствено средство, чрез което животът на хората трябва да се подобрява с всеки изминал ден. И хубавото е, че всички вие имате възможност за избор дали да възстановим реда, законността и държавността или да останем в ръцете на недобронамерени, некомпетентни и зависими политици. Изборът е ваш! Ако подкрепяте идеята на "Възраждане" за независима България и изберете номер 5 в бюлетината, за да дадете шанс на хиляди експерти да работят за нас и да направят живота ни по-добър. Те стоят и чакат да им осигурим благоприятна политическа среда за това", допълни д-р Костадинов.

При оптимизацията на бюджета екипът от икономически експерти на "Възраждане" е направил заключението, че средства в държавния бюджет определено има, но не се използват по правилен начин. Оптимизацията на хазната може да доведе до преразпределение на минимум 7 милиарда лева на година. Според плана за развитие на "Възраждане" тези средства ще се пренасочат към приоритетни сектори като:

  • Образование: за премахване на делегираните бюджети на училищата (1 млрд. лв.);
  • Здравеопазване: за минимална заплата от 2 000 лева за медицинските специалисти (550 млн. лв.);
  • Демография: за семейни двойки с репродуктивни проблеми (без лимит);
  • Малък и среден бизнес: за подкрепа на предприемачи; селско стопанство; развитие на информационни технологии (1 млрд. лв.);
  • Туризъм: за покриване на щетите от затварянето на фирми (1 млрд. лв.);
  • Премахване на ДДС върху цените на книгите и лекарствата (1.5 млрд. лв.);
  • Резерв за кризисни ситуации и започване ускореното изплащане на държавния дълг

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!