Словакия премахва карантината за влизащи в страната, които са ваксинирани или прекарали COVID-19, съобщи МВнР. Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането.

Мярката влиза в сила от 6:00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза.

Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Информацията за сертификата била силно преекспонирана

От посолството напомнят, че остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

Също така гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр, публикуван на адрес: https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/588e64fb486fbab2177af791d07746970769

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.