Вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов ще открие днес от 11 ч., кръгла маса „Противодействие на прането на пари в България: предизвикателства и инструменти" в конферентна зала на Центъра за изследване на демокрацията, съобщават организаторите.

Ще участват и посланикът Карел ван Кестерен, Посолство на Кралство Холандия в България, Ваня Несторова, прокурор, Върховна касационна прокуратура, Тихомир Безлов, старши анализатор, Център за изследване на демокрацията и представители на държавните органи за противодействие на изпирането на пари.

Противодействието на прането на пари е важна част от действията на българската държава за ограничаване на корупцията и организираната престъпност и показател, който се следи в рамките на Докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и верификация за България и Румъния. Въпреки че броят на внесените обвинителни актове за престъпления, свързани с изпирането на пари нараства през последните години, техният брой е нисък спрямо ситуацията в страната.

Различни анализи на Центъра за изследване на демокрацията пред последните години показаха, че българската организирана престъпност бързо се адаптира към новите условия, включително на членството в ЕС, като масирано навлиза в легалната икономика и ускорено узаконява криминални капитали. В този контекст разследването на парите трябва да съпътства работата по всяко престъпление, от което се генерират парични средства. Необходима е и промяна на законодателството за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

На кръглата маса ще бъде представен първият в България интегриран Наръчник за разследване на изпирането на пари. Той е разработен от експерти от Върховна касационна прокуратура, Националната следствена служба, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност" и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Ще бъдат представени някои от основните изводи за състоянието на българската среда, факторите, които улесняват изпирането на пари в България, както и възможностите за превенция и противодействие на това престъпление.