След предложение на комисията за лицензиране и атестиране (КЛА) Министерството на физическото възпитание и спорта отказва да поднови спортната лицензия на юридическо лице с нестопанска цел "Българска федерация вдигане на тежести" (БФВТ).

Федерацията не е спазила указания срок за подаване на заявление за подновяване на спортната си лицензия като не е посочила нито една уважителна причина за това.

Към заявлението за подновяване на лиценза не са били приложени необходимите документи и същите са били допълнени едва на 15 декември 2009 г., което значително е забавило атестирането на федерацията.

Във връзка с подаден сигнал от спортни клубове срещу БФВТ в периода на атестирането й, със заповед на министъра на физическото възпитание и спорта на Инспектората е възложено да извърши извънпланова проверка за целесъобразното и законосъобразно разходване на финансовите средства, преведени от ДАМС за периода от 1 януари 2007г. до 1 септември 2009г.

Проверени са и документите за организационното състояние и дейността на БФВТ. Инспекторатът е изготвил доклад, който е предоставен на КЛА.

Комисията е установила следното:

1. На 19 юни 2008 г., Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) е обявила, че след взети проби на 8 и 9 юни 2008 г., 11 български тежкоатлети са дали положителни допинг проби на забраненото вещество метандианон (анаболен стероид) и е препоръчала на БФВТ да оттегли своите спортисти от участие в Олимпийските Игри на ХХIХ-та Олимпиада в Пекин през 2008 г.

С изложеното БФВТ е допуснала съществени нарушения на принципите на олимпийската подготовка, на разпоредби на ЗФВС, на антидопинговите правила и спортната етика, както и е накърнила престижа на Република България в областта на спорта и е основание за отказ от подновяване на спортната лицензия.

2. БФВТ има просрочени задължения по договори, сключени с ДАМС, както и изразходвани бюджетни средства не по предназначение, което също е основание за отказ от подновяване на спортната лицензия.

3. БФВТ няма приет бюджет от Общото събрание на сдружението, което също е основание за отказ от подновяване на спортната лицензия.