Мъж с криминално досие е обвинен за убийството на зърнопроизводителя Кунчо Кунчев във врачанското село Добролево. Това съобщиха от полицията във Враца.

74-годишният мъж беше убит жестоко в нощта срещу 21 декември в дома си в село Добролево и беше открит на сутринта от сродница, която живее в селото. По данни на полицията, отговорен за убийството е 35-годишен мъж от същото село.

Вероятно убийството на Кунчев е станало при кражба на пари и законно притежавано оръжие - ловна пушка и пистолет.

По-късно днес от пресцентъра на Апелативна прокуратура София потвърдиха, че задържан убиецът на зърнопроизводителя.

По искане на Окръжна прокуратура – Враца съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Мариан Д., обвинен за убийство на бизнесмена Кунчо Кунчев от село Добролево, Врачанско.

Патоанатомите са открили близо 30 прободни рани по тялото на жертвата, нанесени от ловджийски и кухненски нож, единият от който е намерен закопан в двора на убития. По предварителни данни, бизнесменът се е опитал да извади законно притежаваният от него пистолет, но е бил ударен по ръката, с което му е нанесено повърхностно нараняване. Извършителят изхвърля дрехите, изцапани с кръв, на бунище, скрива пушката в комина на жилището си, а пистолета в двора, където под каменна плоча са намерени и 300 лв. Установено е, че за да прикрие следите си, извършителят сложил чорапи върху обувките си.

Задържаният за убийството е криминално проявеният и осъждан Мариан Д. (роден 1980 г.). Жената, с която живее на семейни начала, по време на разпит пред съдия, споделила, че в нощта на убийството той й признал, че е „направил беля, убил човек“.

В хода на разследването е установена идентичност на кръвната група на убития със следи от кръв по обувките на извършителя и по ножа, с които е извършено убийството. Назначени са дактилоскопна, химическа и биологична експертиза в НИКК.

От сайта kmeta.bg твърдят, че балдъза е издала убиеца на зърнения бос от Врачанско.  Почерненото му семейство успя да погребе Кунчев на осмия ден след кървавата баня в дома му в село Добролево. Близки и приятели дойдоха във врачанския храм „Св. Възнесение”, за да си вземат последно сбогом със земеделския производител, който бе заклан зверски на 21 декември.

Всъщност опечалените за втори път се събират за опелото. То бе насрочено още за 23 декември, но наблюдаващият окръжен прокурор Ивайло Хайтов спря тъжния ритуал, заради продължаващите следствени действия. А тогава някои от познатите на Кунчев и семейството чакаха около три-четири часа край църквата, докато разберат, че погребението е отменено.

На траурната церемония на 28 декември пък близки до фамилията на Кунчев разказаха, че убиецът му е задържан. Той е циганин, който се заселил със семействата на двамата си братя в Добролево. В нощта на кръвопролитието той отишъл в къщата на зърнения бос с един от братята си.

Двамата имали намерение да го ограбят, защото проучили, че се е подготвил да купи много декари ниви и предполагали, че парите за сделката са някъде в дома му. Кунчев обаче усетил неканените гости и грабнал пистолета си, за да ги респектира. Но един от братята го избил от ръцете му, а другият започнал да го коли с два ножа и с такава ярост, че го наръгал 32 пъти.

На следващия ден трупът на Кунчев е намерен от негова съседка. Тя била помолена да го потърси от съпругата му, която си била във Враца и се  разтревожила, защото мъжът й не отговарял на позвъняванията й. Стопанинът бил проснат по бельо в локва кръв до леглото. До трупа му имало пълнител и кобур за пистолет, но оръжието липсвало.

От полицията и прокуратурата до този момент няма информация, че убийството е разкрито. Местните хора обаче разправят, че касапинът е издаден от съпругата на брат му, която занесла пищова на Кунчев на ченгетата. При обиск в циганската къща униформените открили и ножовете, а ловните пушки на жертвата намерили в комина.

Кунчо Кунчев дълги години е бил директор на Професионален учебен център за заварчици във Враца. Преди двадесетина години се върнал в селото и се заел със зърнопроизводство. Обработвал около 2000 декара земя и няма никакви данни за конфликти с някого или пък за дългове. Кунчев е бил и един от най-запалените гълъбари в региона.