Между 15-18% са лекарите у нас, които са на възраст от 30-50 години. Проблемът с липсата на лекари е заложен отдавна и трябва да се положат усилия тази година да се реши. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз, пред БНТ. Той уточни проблемите с парите в здравеопазването.

"В момента се водят разговори с НС на НЗОК - добрата новина е, че парламентът гласува бюджет, който ще даде възможност за повече изследвания на гражданите в извънболничната помощ", обясни Маджаров. Дали ще има увеличение на цените на клиничните пътеки - от думите му стана ясно, че е възможно. Маджаров коментира и мними хоспитализации в болниците, за него те стават, за да се заработят заплатите на служителите в болниците.

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Съответните служители на МЗ не могат да обработят електронно наличната информация?

Председателят на БЛС обаче смята, че до август ще е готова пътната карта, която предвижда да се дигитализира изцяло здравеопазването и да са прозрачни процесите в него. По актуалната днес тема - украинските бежанци, той каза, че няма проблем с финансовите средства, в началото на годината сме и няма да има проблем с прегледите им. БЛС ще помогне за подаване на молби за украинци, които искат да станат медици у нас - ще съдейства с подаването на молбите в МЗ и съкращаване на сроковете до дни.