КТ Подкрепа подготвя да внесе в съда обвинение срещу новите собственик на слетите кабелни оператори „Кейбълтел" и „Евроком", съобщи money.bg

Причината са започналите уволнения на над 300 души от най-големия кабелен оператор без за това да им бъде отправено предупреждение, както и да бъдат уведомени бюрата по труда.

Двата кабелни оператора са купени от шведския фонд EQT V, който е обещал да направи инвестиции за 300 млн. лв. Вместо тях обаче 300 души остават без работа, като те трябва да получат по 200 лв. обезщетение.

За сравнение - работодателите плащат по 10-15 хил. лв. глоба, ако не са регистрирали работник. Всичко това говори за проблеми в законодателството, посочи синдикалистът Здравчо Здравчев.

Държавата се интересува да си получи парите, когато не е регистриран работник, но изобщо не се интересува от хората, когато те са уволнявани, допълни той.

Изчисленията на синдикалистите показват, че работодателите са спестили около 1400 лв. за всеки работник. Тези пари се равняват на две средни работни заплати в дружеството.

Целта на съдебния иск от синдикалистите е работниците да получат именно тези средства.