Как се оцелява, когато ежедневно си лошият вестоносец и се сблъскваш с тъгата и безсилието на десетки хора? Лекарите са нагърбени с мисията да съпреживяват болката на своите пациенти и да им помагат в най-тежките моменти да намерят смисъл да продължат. А това неминуемо води медиците до "прегаряне"..., от което оказва се спасение има.

В Деня на здравния работник екип на News.bg разговаря с един от изтъкнатите специалисти в областта на медицинската онкология - проф. Георги Байчев, който е част от екипа на Клиника по гръдна хирургия към ВМА. Оказва се, че неговият лек за диагноза "Оцеляване" е фотографията.

Първите си любителски снимки прави още като ученик. С цифрова фотография обаче започва да се занимава заради работата. "Водех кръжок по хирургия и трябваше да се снимат етапи от операциите с цел направата на постери. Тогава си купих и първия цифров фотоапарат", спомня си проф. Байчев и добавя, че за него фотографията е хоби, с което се забавлява.

Фотографията е призвание, както лекарската професия...

Снимка 287362

Източник: личен архив

Професорът споделя своите фотоси в интернет форум, където се запознал с "много цветни хора", които станали и негови учители. Преди време с един от тях стигнали до заключението, че фотографията е най-важното от маловажните неща. "Важните неща в живота са здравето, любовта, приятелството и работата.

В различните декади на живота, те са подредени по различен начин. Фотографията е най-важното от маловажните неща, защото това хоби ни дава възможност да оцеляваме и да се забавляваме", категоричен е проф. Байчев. И признава, че за него по-хубава почивка от това няма: "Два часа свободни да имам, грабвам фотоапарата и се скривам в гората. Стига ми, когато пътувам например, да спра, да вляза за половин час в едно малко поле и да се презаредя. Това ни спасява, иначе как да изляза от матрицата, като съм по цял ден в онкологията. Всеки ден рак, рак, и рак...", допълва още лекарят.

Снимка 287368

Източник: личен архив

Макар да е започнал снимките си от операционната, сега най-много обича да снима цветята. Обожава макове, слънчогледи, кокичета, минзухари и момини сълзи. Заедно с негови приятели пък са открили тайни кътчета, където има хиляди от "тези красоти". "Това са енергийни кътчета, снимаш и се размазваш, оставаш там", казва проф. Байчев. Покрай работата си той е успял да посети уникални места не само у нас, но и по света - места, където се съчетава красива природа, спокойствие и чувство за свобода.

И винаги се завръща, освен със снимки, и с... камъче на благодарността, което по думите му го зарежда: "Това са камъчета от места, където съм видял уникална природа, изживял съм някаква емоция, част от мен е останала там и аз съм взел част от там. Имам около 80 камъчета от цял свят".

Другата страст на онколога е поезията. В дома си има богата колекция с над 500 стихосбирки. Любопитен факт е, че 10 от тях са с негови снимки. Проф. Байчев споделя, че е имал честта да се запознае с едни от най-добрите български поети, сред които Ана Боянова и Весела Димова, с които впоследствие са изградили красиво и трайно приятелство: "Така се стекоха нещата, че някои от тях харесаха снимките ми, което е чест за мен, и вече са издадени около 10 стихосбирки с мои фотоси. Мен пък като ме докосне някое стихотворение, търся начин да го илюстрирам със своя снимка, влагайки цялото си желание, добро настроение и много любов".

Фотографията като начин на усещане, на докосване, на любов. Тя помни малките неща, дълго след като сте забравили всичко... Неслучайно любов и страст във всичко пожелава проф. Георги Байчев на всички, които празнуват днес по случай Международния ден на здравния работник: " Бъдете преди всичко здрави и вдъхновени, правете всичко с много страст, живейте със страст. Човек трябва да кипи и да живее. Когато работя тук, аз живея с работата и затова я обожавам. И сто живота да имам, пак ще правя същото, нищо, че е тежко... А когато съм на снимки, аз съм потънал там. Магията е навсякъде около нас, но трябва да съумеем да я виждаме".

Екипът на News.bg честити с благодарност професионалния празник на всички български лекари, медицински сестри и здравни работници.