Колкото се може по-бързо в България трябва да бъде създадена доброволческата служба. Това е изводът, който си е направила еврокомисар Кристалина Георгиева след пожара на Витоша.

Георгиева, заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов дойдоха в село Бистрица и поздравиха лично участниците в гасенето на огнената стихия - пилотите на хеликоптерите, пожарникарите, част от дошлите доброволци и МВР-служителите.

В момента в резервата нещата са под контрол, отделни дънери продължават да пушат, но открит пламък няма. 90 служители са в пълна готовност при необходимост да се включат.

Оценката, която даде еврокомисарят по бедствията за проведените действия в борбата с пожара е изцяло положителна. Тя се споделя и от експертите от Европейската служба за гражданска защита.

Георгиева оцени положително всичко направено и пожарникарите, и от армията, и от доброволците.

Според нея обаче имаме нужда от още три неща. На първо място трябва ни повече техника. „Светът се промени, рисковете са по-големи и те ще стават още по-големи. Излезе доклада на междуправителствения панел за климатични изменения, който ни каза, че ще имаме повече пожари, повече наводнения, повече засушавания, повече бури.

"Затова ние трябва да се оборудваме за бедствията на бъдещето, а не за това, което е било в миналото", коментира още Кристалина Георгиева.

Второто важно нещо, което трябва да се направи е създаването на доброволчески служби, подобни на тази в София, в цялата страна.

Видях, че има реакция от някои доброволците, които казваха, че никой не ги е посрещнал и организирал. Честно казано това е несериозно нещо, несериозна критика.

Когато имате оперативна задача, най-важната цел е тези, които са подготвени за подобни ситуации да са задействани правилно и по места, заяви Георгиева и добави: Организацията на доброволците беше относително добра, като се има предвид, че не са имали предварителна подготовка.

И трето, трябва да продължим работата си в европейски контекст, за да можем да разчитаме и да усвояваме лесно и бързо помощ, когато това ни се налага, изтъкна Георгиева.

Относно идеята страната ни закупи малък самолет, който да може по-точно да се прицелва в огнището на пожара, еврокомисарят коментира, че това е много правилна стъпка, защото България попада в зона, където се очаква в бъдеще по-високи летни температури и по-големи опасности от горски пожари. С подобни самолети, които побират около 10 тона вода и могат да се зареждат от всякакви източници, дори реки и язовири, разполагат и повечето ни съседни държави.

Министър Цветанов от своя страна за пореден път благодари на всички, които са се включили е гасенето на огъня. Той припомни и изключително тежките условия, при които са работили, както и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осигурила необходимите булдозери.

По повод неудовлетворението на някои от доброволците, че не са участвали пряко така активно, както са смятали, че могат да участват, Цветанов подчерта: „Разбирате, че рискът, който поемаме като представители на държавата и специалистите, ние в никакъв случай не можехме да си позволим лукса да излагаме на опасност тези доброволци и те да бъдат авангарда и да поемат най-тежката работа. Това е отговорна гражданска позиция, независимо от появилите се критики за пожарникарите, армията, горските служители и за служителите от МОСВ."

За първи път включихме обучени доброволци. Това е моделът, който трябва да се направи в цялата страна, категоричен бе вътрешният министър, пояснявайки, че няма държава, която може да осигури необходимия щатен ресурс за потушаването на подобни бедствия.