ГЕРБ и БСП премериха ораторски умения на тема демографски проблеми.
Първи започнаха социалистите. Демографската криза и скоростта, с която нацията се топи притесни левицата. Това предизвика лидерът на БСП Михаил Миков да прочете декларация от името на ПГ на БСП.

"Днес българите намаляват", посочи той. "Ежегодно се топим като населението на Кюстендил - със 110 души на ден, или с 6,4 човека на час. След 10 години населението на България ще е 6 600 000 души", изчисли Миков.

"Замразени са социалните плащания", критикува лидерът на социалистите. "Днес българите застаряват", подчерта той. Държавата не провеждала никаква политика за стимулиран на раждаемостта. В същото време сме с най-високо ниво на смъртност - с 4 промила над средното европейско ниво.

"Осем на всеки 1000 деца не навършат една година", продължи лидерът на червените. "Продължават миграционните процеси на младежи до 30 години. Ниските доходи убиват перспективата пред квалифицираните младежи.
Абсурдни реформи се правят от дясното правителство на Борисов.

Достъп до лечение имат все по-малко хора", аргументира се лидерът на БСП. Бюджетът за следващата година възпроизведе мрачното статукво, недоволен е Михаил Миков. "Българите не получават нужното образование", според социалиста.

"Над 13 000 българчета не тръгнали в първи клас тази година, защото не били в България. 20% от децата в училищна и предучилищна възраст изобщо не посещават училище", каза Миков и акцентира на отпадащите ученици от образователната система.

338 лева струва подготовката на един първолак на семейството си за първия учебен ден. Подготовката на учениците в горните класове е не по-малко от 400 лева.

"Тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнението на конституционните задължения на държавата", по мнението на левицата.
"Демографската криза достига равнище, в което се превръща в заплаха за демократичния ред в държавата", подчерта Михаил Миков. Демографската политика не може да се прави с десни мерки, посочи лидерът на столетницата.

Георг Георгиев от ГЕРБ веднага отговори на критиките на червените. "Сигурност и гарантирана работа са мерките за справяне с демографската политика. Как става това - чрез работеща икономика", изтъкна той. Работеща икономика пък се гарантирала чрез работеща инфраструктура.

"Левите харчат пари, с които не разполагат", е мнението на Георг Георгиев. Увеличаването на социалните разходи, според него, не трябва да минава през фалита на държавата. "По-малко смъртност щесе осигури с реформа в здравеопазването. Парите не трябва да изтичат от болниците", каза Георгиев.

"150 милиона лева повече за образование има в бюджета за 2016 година", похвали се депутатът от ГЕРБ и обвини левицата в липса на политически аргументи.

Българските избиратели не припознавали тезите на червените. Затова и основно младите хора гласували за десните политики, тъй като социалистите, по думите на Георгиев, изпращали младите хора в емиграция.

"ГЕРБ се опитват да се справят със зловредни леви политики. Лявото е демагогия, категоричен е депутатът и заключи - лявото катастрофира", заяви Георгиев.