Мярката на правителството да поеме 60% от заплатите на работниците в засегнатите от кризата заради коронавируса е правилна и достатъчна, но е важен механизмът, по който се разпределя тази подкрепа. Това е абсолютна адекватна мярка, това е основната мярка в повечето Европейски държави. Това каза финансистът и икономист Любомир Дацов в ефира на Нова телевизия.

Той припомни, че тази мярка е била в основата във възстановяването на Германия след кризата 2008 - 2009 година и посъветва правителството да види и почерпи от германския механизъм.

Припомняме, че правителството обяви мярката почти веднага след обявяването на извънредно положение на 13 март заради разпространението на коронавируса.

Дацов коментира, че най-важното, което България може да направи в тази засегната обстановка е да се инвестира в здравеопазването за борбата с коронавируса, както и да се запазват работните места.

Дацов даде за пример 2009 и 2014 години като най-положително икономически години през последните 20 години. Той почерта, че хората не трябва да изпадат в паника заради коронавируса.

Любомир Дацов се намира в Испания, държава, в която има много повече заразени, но въпреки това истерията там е много по-малка, отколкото в България. Дацов добави, че посланията, които се изпращат в Испания са много по-различни от тези в България.

"Испанците се опитват да изпратят послания на хората да бъдат щастливи", добави още Дацов и обясни, че се залага много повече на образователни и разяснителни кампании.