Македония отказа да разреши възстановяването на българските военни паметници - на полковник Коста Каварналиев и Фердинандова чешма зад фронтовата линия край Дойран от времето на Първата световна война.

Отказът се съдържа в писмо на македонското външно министерство, изпратено до посолството ни в Скопие на 1-ви юни, буквално в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Аргументът за отказа е "отсъствието на реципрочност", тоест невъзможността да се възстановят "македонски паметници в България".

В отказа обаче не се посочват и не става ясно какви и къде са тези "македонски" паметници.

Едно от условията, които поставя Македония, за да разреши да си възстановим и поддържаме военните паметници е направо смешно.

"Условието за реципрочност? Та Македония била ли се е на наша територия, да сме водили някога война, за да има македонски военни паметници или гробища?"

С този реторичен въпрос директорът на НИМ Божидар Димитров коментира позицията на Македония по въпроса за българските военни паметници на нейна територия.

Димитров в типичния си стил допълни, че има една възможност - да се потърси мястото на смъртта на Филип Македоски, но от оскъдните исторически сведения за него може да се направи извода, че то пак няма да е на наша територия, а някъде около Ниш. Имало обаче надежда и да е в Софийско... 

„Но за какви паметници става въпрос изобщо?", попита отново Божидар Димитров.

Божидар Димитров обясни, че отказът на Македония е прецедент, тъй като противоречи на произтичащата наредба от Женевската конвенция и България има пълното право да се грижи за военните си гробища.

Искането за сключване на отделно и специално споразумение с нашата страна е пълен абсурд и българските управляващи трябва да реагират незабавно и изключително категорично.

Според него реакцията от страна на Българската държава трябва да бъде изключително остра и е крайно време позицията към Македония да бъде променена.

„За настоящото положение на отношенията между двете страни може да бъде упрекван целия политически елит от последните 15 години - и народни представители, и министри, и военни министри, и премиери, и президенти.
Защото те не престанаха да повтарят като папагали, че Македония е готова да бъде приета в НАТО и ЕС, и че ние ще подкрепим тяхното членство. Това трябва да престане!", бе категоричен Божидар Димитров.

Той обясни, че нотата с отказа на македонските власти е поредното „специално отношение към България", тъй като Гърция и другите държави нямат никакви проблеми с поддържането на гробищата на войниците си там.
Божидар Димитров даде като пример гръцкото гробище край Валандово, което се намира съвсем близко до българското.

Божидар Димитров каза още, че вчера той е открил поредния български възстановен паметник - край гара Дряново, където са погребани 193 български войници, били се по време на Първата световна война.

Това е станало със спонсорството на двама лични приятели на директора на НИМ - Максим Михайлов от с. Влас, Анани Костадинов от Кюстендил и с договорка с местните власти.

Разбира се тук се крие риск централните власти винаги да обявят възстановените вече гробища за незаконни", допълни Димитров.

 "Не това е пътят, естествено", продължи той, и подчерта, че цялостно държавата трябва да изпълни задълженията си към историческата памет на нашия народ.

Божидар Димитров моментално сметна: "За една петилетка аз успях да помогна за 8 такива паметника. Общо в Македония българските паметници и гробища са 505 - остават още 497".