Безработицата за март е 6,89%, заяви социалният министър Емилия Масларова, цитирана от БНР. Тя съобщи, че 1% безработица се равнява на 37 000 безработни. Към момента на пазара на труда има 10 000 работни места.

Според Националния план по заетостта за 2009 се предвижда да бъдат спасени близо 100 000 работни места, подчерта социалният министър.

„На 28 април договорихме с дирекцията, която отговаря за програмата за развитие на човешките ресурси, 200 млн. лв. във вид да спешни мерки за пазара на труда", уточни Масларова.  

Близо 600 млн. лв. е общата сума по всички социални програми за пазара на труда, сочат разчетите на министерството.
"В момента около 3 000 пенсионери почиват на планина и море. Това е един вид реституция на труда на старите хора", смята Емилия Масларова.

Тя внесе уточнения и относно хората, минали на половин работно време, като заяви, че вече има издействани от Европейската комисия още 72 млн. лв. за 42 000 работни места, които са за обучение в рамките на пет месеца, в които това, което ще получават работещите, ще бъде 132 лв.

„За 40 000 души са предвидени 150 млн. лв. Това са за хора, които са останали без работа след 1 ноември 2008 г., които ще минат през един курс на квалификация и след това ние ще плащаме на работодателите за 9 месеца да ги наемат на работа", заяви още Емилия Масларова.

Родителите на близнаците и майките, които са студентки, могат да подават документи за отпускане на съответните средства. От социалните плащания и от пенсиите икономии няма да се правят, категорична бе Масларова.