В отчета си за двугодишната работа на правителството министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова съобщи по предварителни данни, че безработицата в страната за август е 6,9 на сто, но вероятно реалната ще е 7,06.

По думите й за две години заетостта вече е достигнала 3 200 000 души, като новите работни места са 241 000, което е повече отколкото е била целта за целия мандат на правителството, допълни тя.

Проблем е безработицата сред хората с основно и по-ниско образование, където тя е 16 процента, 75 процента от младите хора нямат професионална квалификация.

Министър Масларова каза, че усилията вече се насочват не към стимулиране на работодателите за наемане на нови работници, а към повишаване квалификацията на хората, за да си намират работа в България.

Хората с доходи до 450 лева месечно няма да бъдат ощетени от въвеждането на плоския данък от 10 процента догодина, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.
Проблемът ще бъде решен с общите усилия на социалното, финансовото и икономическото министерство, както и в диалог със социалните партньори, посочи тя.

Правителството отчита и по-големи доходи - увеличаване на пенсиите и намаляване на вноските за социални осигуровки.