Мъж преби акушерка, минути след като стана баща в столичната болница "Шейново", съобщи bTV.

Мъжът не се поинтересувал от състоянието на съпругата и на детето си, а агресивно настоявал да вземе плацентата на новороденото си бебе.

На обясненията, че това е биологичен материал и за неговото използване и съхранение има установен ред, агресивният мъж заявил, че има всички нужни разрешителни и се позовал на шефа на болницата. При обаждане от акушерката до своя началник, управителят на болницата обяснил, че дори не е чувал човека. Обяснили на бащата, че плацентата ще бъде надлеждно съхранена и че не може да му бъде предоставена в почивния ден.

При посочване, че има разпореждане от управителя на болницата плацентата да бъде съхранена правилно, но не и предадена в почивния ден, без нужната документация, бащата набил лекарката, при което тя загубила съзнание.

Нападнатата акушерка помни какво е точно е станало, но след нападението е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето.

По първоначална информация нападателят е с минали криминални прояви, сред които кражба, грабеж и хулигански прояви.

В България особено чести са нападенията над спешни екипи от линейките или в спешните приемни отделения - от пациенти, изнервени от чакането, пияни или дрогирани или просто агресивни хора.

Всеки трети лекар у нас е бил свидетел или обект на физическа агресия, отчетоха наскоро от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България.

Само за 20 дни бяха регистрирани четири тежки случая на агресия спрямо лекари. Това е причината от Асоциацията да излязат с протестно писмо и да поискат спешни мерки за защита на медицинските служители.