Лекари, медицински сестри и санитари от ловешката болница ще останат без заплати преди Коледа, ако от Здравната каса не им преведат изработените средства по клиничните пътеки, съобщи БНР.

Персоналът на ловешката болница, който наброява близо 500 човека, има да получава 30 процента от заплатата за септември, цялата за ноември и аванс за декември. Членът на Съвета на директорите на лечебното заведение доктор Тихомир Бенев поясни кога може да стане това.

"В момента, в който постъпят по сметка на болницата пари от Здравната каса, ще бъдат преведени към сметките на служителите", каза той.

Болницата в Ловеч има просрочени задължения за над 3,3 милиона лева към доставчици на лекарства, консумативи и услуги. Има и запорирани сметки. Обезверени от тежкото финансово състояние на лечебното заведение медиците вече не вярват на обещанията.

"Пълна неяснота за нищо, а идваме на работа. Всички сме се замислили и се чудим как ще изкараме месеца. Може да се нарече и стачка. Ако човек няма пари за хляб и да си плати сметките за ток, вода... Всички работят при тези условия и то е похвално", заявиха работещите в болницата.