Готовност като лидер да поеме отговорност и като кандидат за президент декларира лидерът на ДОСТ Лютви Местан, но на този етап по- вероятната хипотеза  е партията му да подкрепи  кандидат на друга формация, стига той да има определен политически профил.

Изявлението  на Местан обобщава решенията на първата от създаването на партията национална конференция, която се проведе край Пловдив, съобщи БНР.

Форумът не назовава конкретна политическа двойка, зад която ще застане, но е категоричен в решението, че България трябва да има за държавен глава ярък НАТО-вец. Лютви Местан обясни, че тест за разпознаване на оригинала от ментето ще бъде въпросът за отношението поКримския въпрос и смързаните с нея санкции срещу Русия. Това по думите на му е най- голямата геополитическа криза.

Лютви Местан обяви, че има притеснения за натовската ориентация дори на някои десни формации в страната, доколкото левите и патриотични формации- въобще нямат про НАТО-вско поведение.

ДОСТ няма да подкрепи ляв кандидат за президент, каза още Местан.

Той нарече блъф хипотезата Ахмед Доган да се кандидатира за държавен глава.По думите му партията му няма смелост за рискува с кандидатура на почетния си председател. Според Местан това поведение е по скоро заявка за наличност на политическия пазар. Доколкото ДПС е в изолация- то намеква, че който иска" възмездно" може да получи подкрепата на движението.

На въпрос дали при липса на подходяща кандидатура, която да подкрепи той би поел отговорност да се кандидатира като кандидат за президент Лютви Местан отговори положително, с мотив, че така се носи политическа отговорност.