Появата на тероризъм в нашите региони е изключително опасна. Това заяви пред журналисти председателят на Македонската академия на науките и изкуствата Владо Камбовски. Той коментира по време на честването на светите братя Кирил и Методий актуалната обстановка в Македония.

Камбовски бе сравнително лаконичен, но все пак предупреди, че всяка държава трябва да намери ефикасни инструменти за борба с тероризма.

За втора година Българската академия на науките и Македонската почетоха съвместно светите братя Кирил и Методий.

Рамо до рамо академик Стефан Воденичаров и Владо Камбовски застанаха пред паметника на братята пред Народната библиотека в София, където се проведе тържествена церемония по случай годишната.

"Между двете държави може да има различия, но между нас няма", заяви председателят на БАН Стефан Воденичаров пред медиите. Той изтъкна, че двамата светци - равноапостоли и покровители на цяла Европа са направили така, че с азбуката си са поставили славяните наравно с всички останали народи. Благодарение на делото им всички славяни сме станали водещи в много области на науката и изкуството.

Светите братя вършат мисията си до ден днешен, заяви на свой ред Владо Камбовски. Той отбеляза, че благодарение на писмеността днес имаме възможност да комуникираме. И двамата  си честитиха взаимно празника.

По-късно бе отслужена и литургия в храм-паметника "Ал. Невски", където присъстваха и българският и македонският патриарх.

Председателят на БАН академик Воденичаров също коментира ситуацията в Македония и както македонския колега също бе предпазлив в думите си. Той определи случващото се като тревожно и призна, че е мислел етническите конфликти в този район за не толкова опасни. Затова и той определи случилото се като акция, от която е изненадан.

Въпреки това Стефан Воденичаров прогнозира, че това няма да е краят и констатира, че е имало много сериозна подготовка.
На общо тържествено събрание Стефан Воденичаров награди македонския си колега с Грамота и го направи чуждестранен член на Българската академия на науките. На събранието беше отбелязано, че академик Владо Камбовски е постави началото на адаптацията на македонското право с нормативна уредба на ЕС. Тази година ще бъде организирана съвместна историческа сесия по проблемите на Илинденско-преображенското въстание.

На събранието стана ясно, че БАН през последните две години работи с македонските учени по 30 съвместни проекта в областта на точните и хуманитарните науки. В духа на доверие и разбирателство се обсъждат спорни въпроси, каза акад.Воденичаров.

Председателят на БАН допусна възможността така, както днес празнуваме отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, така да честваме и заедно и Илинденско-преображенското въстание.

Следващата година 11 май ще бъде честван в Македония от БАН.