Очаква се до есента да бъде разработен медикамент срещу COVID-19. В Плана за възстановяване и устойчивост няма нищо за пандемията. Изводите от наученото до момента от пандемията зависят от разума и ангажимента на всяко едно правителство, но в България изводите не са направени. Това заяви представителят на СЗО в България доц. Михаил Околийски в студиото на БНТ. 

Нужна е една по-осъзната солидарност, която не се наблюдава към настоящия момент. Той обясни, че не е нужен ваксинационен национализъм, а повече солидарност.

В България ваксинационният процес не протича така, както трябва, за да бъде ефективно. Един от слоганите на СЗО е, че всеки трябва да има възможността да се предпази и да се ваксинира, подчерта доц. Околийски.

По думите му нужно е едно овластяване на СЗО, но не предполага възможността за действие без разрешение на съответното правителство. Ние също сме давали много съвети в България, които не били чути през последните месеци, посочи доц. Околийски.

81 новозаразени и 318 излекувани от коронавирус за денонощие

81 новозаразени и 318 излекувани от коронавирус за денонощие

През денонощието са поставени 5 172 ваксини

Той изтъкна, че с изключение на Индия целият свят се намира в едно плато и леко намаляване на случаите на коронавирус. Имаме страни като Малта, които достигнали до над 70% ваксинационно покритие, които са шампиони по ваксинация, отбеляза Околийски.

Според него е нужно много повече и много по-бързи стъпки към овладяване на инфекцията. Той увери, че ваксините предпазват от новите варианти на вируса и са ефективни. Това, което се опитва да направи служебният здравен министър е много добро, похвали Околийски работата на Стойчо Кацаров.