45 кг сребърни изделия са задържани от митнически служители при два отделни случая в края на миналата седмица, съобщиха от Агенция "Митници". Бижутата са задържани на граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево.

Около 22.30 ч. на 24.03.2022 г. на ГКПП Калотина на изход от страната пристигнала товарна композиция, състояща се от влекач с ремарке, със сръбски регистрационен номер. Превозното средство, управлявано от сръбски гражданин с инициали е селектирано и отклонено за щателна митническа проверка.

При последвалата проверка митническите служители са открили 32.346 кг сребърни изделия, както и още 1639 броя артикули с изображения на търговски марки - 442 чифта маратонки, 48 дълги спортни комплекти, 157 дънки, 15 къси панталони, 741 тениски, 35 якета и 201 парфюма.

По случая е образувано досъдебно производство. Водачът на товарната композиция е бил привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по делото продължава.

Откритото на МП Калотина количество е близко до рекордното количество за 2021 г. - 33.9 кг, съобщиха от Агенция "Митници".

При втория случай е от 26.03.2022 г. на МП Капитан Андреево пристигал влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

Митничарите на граничния пункт намерили 18 прозрачни, съдържащи изделия от бял и жълт метал. Бижутата са с общо тегло 12.583 кг Те са от сребро и се оценяват на 75 498 лева. В хода на проверката са открити и 240 кутии цигари без български акцизен бандерол.

Контрабандно пренасяните стоки са иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Спрямо водачът е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 5000 лева. Наложена му е и "забрана за напускане пределите на Република България".

От Агенция "Митници" заявиха, че през изминалата година са задържани близо 133 кг сребро и сребърни изделия, което се доближава до установените количества през предходните четири години взети заедно.

Задържаха 12 кг сребърни бижута на ГКПП Капитан Андреево

Задържаха 12 кг сребърни бижута на ГКПП Капитан Андреево

Стойността им се оценява на 75 000 лева