Министерство на културата излезе със своя позиция по казуса с наема на редакцията на в. "Труд". Министерството на културата има договор от 2015г.с фирмата " Южен кръст 2001" ЕООД. Този договор не дава право за преотдаване на офисните площи на други фирми. МК не е имало и няма договор с " Труд Медиа" ЕООД

От 2015 до днешна дата фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД е некоректен платец. Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. През 2016 министър Рашидов изпраща такава През 2017 служебният министър Рашко Младенов изпраща такава

През 2018 министър Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата.

Към днешна дата фирма" Южен кръст 2001"ЕООД дължи на Министерство на културата общо 149 450,59 лв за наеми и консумативи.

Въпреки гореизложените факти министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в" Труд" да се изнесе и да намери нови офиси.

Министерство на културата иска сградата на ул." Лъчезар Станчев" 17 , която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН да бъде използвана по предназначение. Да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура.

По този начин се решава значимият въпрос за ефективната работа на министерството и условията за труд на неговите служители.