Договор за подмяна на Унифицирания комплекс технически средства /УКТС/ на 3-те канала на системата за безопасност на 5-ти и 6-ти енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй" беше подписан днес в Министерството на външните работи.

Изпълнител на проекта е украинското научно-производствено обединение „Радий", което бе избрано след конкурсна процедура. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката и енергетиката.

Подписването на договора между АЕЦ „Козлодуй" и „Радий" се извърши по време на официалното посещение в България на министъра на външните работи на Украйна Володимир Огризко.

На церемонията присъстваха Володимир Огризко, българският му колега Ивайло Калфин и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

С изпълнението на тази модернизация АЕЦ "Козлодуй" ще може да пристъпи към подготовка на необходимите документи за удължаване на експлоатационния срок на блоковете до 60 години.

Това е в синхрон със съвременните световни тенденции в областта на ядрената енергетика за продължаване на живота на ядрените мощности.

„Сменят се системите за управление на сигурността. 6 системи ще бъдат подновени. Изпълнителят пое ангажимента смяната да стане за около 22 дни," съобщи министър Петър Димитров.

"Има готовност от страна на украинската фирма да подмени повече системи едновременно, докато България е по-предпазлива и не искаме да експериментираме с новите системи. Фирмата е сертифицирана и работи по стандартите на ЕС," допълни още той.

Договорът включва проектиране, доставка на оборудване, монтаж, обучение на персонала, пуско-наладъчни работи и функционални изпитания. Срокът на експлоатация на новото оборудване е 40 години.

С изпълнението на договора ще се реализира подмяната на една особено значима система за управление на 1000-мегаватовите ядрени мощности.