Председателят на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка изпрати писмо до Народното събрание и представителството на Европейската комисия  у нас в защита на националистите, задържани за миналогодишния взрив пред „Евророма" Сандански.

Изразявам пред вас голямото си безпокойство и възмущение за начина, по който бяха арестувани Николай Йовев, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов и как протича съдебния процес срещу тях. Заради патриотичните си убеждения те са жертва на скалъпен съдебен процес и на груби нарушения в процесуално-следствените действия - форма на политическа репресия на органи на държавата, пише в писмото Ваташка.

Тя моли Народното събрание и ЕК в България да проверят случая, тъй като според нея са нарушени гражданските и човешки права на момчетата.

Само преди дни стана ясно, че трима от младежите ще бъдат преместени в затвора в Бобов дол. Причината - националистите са се оплакали от лошите условия на живот. Лошата храна, непоносимо високите температури, липсата на вентилация и прозорци в ареста, са накарали младежите да проговорят в съда за лошите условия, за които са мълчали повече от 12 месеца.

През нощта те пикаят вътре в килията. Всеки ден им купуваме студен чай в бутилки от 2 литра, за да има в какво да пикаят през нощта, коментираха техни близки.

след като самоделката уби пазача, в ареста попаднаха Александър Ангов, Стоян Ставрев, Николай Йовев и Васил Георгиев. Впоследствие момчетата опитаха многократно да излязат от килията, но без резултат. Преди месеци от ареста успя да се измъкне Стоян Ставрев, който плати за свободата си 3 хиляди лева.

Останалите обаче продължават да са зад решетките, а магистратите от всички инстанции непрекъснато ги „порязват."