Задържаните българи от кораба „Св. Николай" искат да бъдат съдени в Мадрид. Това заявиха на пресконференция във Варна близките им, съобщава dnesplus.bg.

Te обаче не уточниха дали нашите моряци искат да бъдат в чужбина, защото не вярват в българската правосъдна система.

Роднините на задържаните в Испания българи бяха категорични, че близките им са невинни, както и че товаренето и пренасянето на 3-те тона кокаин не е станало с тяхно съгласие. Допускаме това да е станало със заплаха на екипажа, посочи Ивелина Атанасова, роднина на капитан Станчев Атанасова.

Тя каза още, че по изтекла информация от вътрешният министър Цветан Цветанов товарът е нямал документ. По мнение на Атанасова, ако е имало друг товар, то той е трябвало да има и документ за получател, а в конкретния случай тежестта пада само върху екипажа. „Станаха жертва на добре обмислена престъпна схема, която държавата очевидно разрешава", коментира тя.

По данни на близките на задържаните българи има пропуски в разследването. Все още има арестуван в Мадрид, който не е разпитван. Той не е от екипажа, но е бил на кораба последен. Досега властите не са го потърсили, заради което задържаният е силно разочарован, коментира негова близка, която отказа да разкрие самоличността му.

„Нашите близки бяха задържани и разпитани в Кадис, а по-късно преместени във временния затвор в Мадрид", разкри близката на капитана.

„След срещата ни с премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов обещахме да не говорим, тъй като тогава не получихме отговори на нашите въпроси. Беше ни обещана среща след завръщането на вътрешния министър от Испания, която така и така не се състоя и ние взехме нещата в свои ръце и решихме да си отговорим сами на тези въпроси", обясни Атанасова.

Магдалена Димитрова разказа данните на частното им разследване.

„Всички моряци са преместени във временен затвор в Мадрид. Испанските власти продължават своето следствие, а желанието на моряците е да бъдат съдени в Мадрид. Условията в затвора са добри, както и отношението към тях. Настанени са по двама, осигурени са им здравни грижи, както и лекарства, преводач, имат възможността да се обаждат по телефона на близките си", разказа роднините.

Целият екипаж е с дългогодишен опит и са професионалисти. За нас е недопустимо те да са организатори и трафиканти по своя воля. Категорично заявяваме, че те са невинни до доказване на противното от разследващите испански власти. Несъстоятелни са и твърденията, че са били финансово нестабилни и по тази причина са приели този контракт, категорични бяха близките на моряците.