Министерството на околната среда и водите подготвя нова методика за контрол на промишлените предприятия, както и повишаване на санкциите за замърсяване от индустрията. Това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов при посещението си днес в Русе, където се срещна с кмета на града Пенчо Милков, областния управител Борислав Българинов, директора на РИОСВ - Русе Анатоли Станев, както и представители на неправителствени екологични организации и медии.

Той допълни, че в цялата страна ще се увеличат мониторинговите станции за качеството на атмосферния въздух, както и ще се извършва анализ, който да установява химическия състав на замърсяващите компоненти.

В най-скоро време Сандов ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване: "Идеята е санкциите да бъдат достатъчно високи и съответно възпиращи за потенциалните нарушители".

Видин, Русе и Бургас осъмнаха с мръсен въздух

Видин, Русе и Бургас осъмнаха с мръсен въздух

Надхвърлени са стойностите за фини прахови частици

МОСВ ще подготви инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах във въздуха. Предвидени са 15 млн. лв. за мониторинговата мрежа от станции, отчитащи качеството на атмосферния въздух в цялата страна. За първи път се отделят 47 млн. лв. национално финансиране за подобряване на чистотата на въздуха.

По Оперативна програма "Околна среда" върви подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с финансиране в размер на 120 млн. лева. А през новия програмен период са предвидени над 4 пъти повече средства за мерки, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух. Според министър Сандов подмяната на уредите за отопление в домовете ще преодолее до голяма степен замърсяването на въздуха с ФПЧ, защото основният замърсител по този показател е битовото отопление.