Най-често допусканите грешки от страна на дву-, три и четириколесните моторни превозни средства са да шофират без непоставена каска и да превозват деца до 14-годишна възраст. Санкциите, които се налагат в зависимост от нарушението, са от 20 до 200 лева, има предвидено и лишаване на контролни точки и отнемане на средството за управление.

Това обяви главен инспектор Николай Крушарски на брифинг пред журналисти за новата акция на полицията.

Когато една регистрационна табела не е поставена или замърсена се отнемат контролни точки, а глобата е до 200 лева. Ако моторните превозни средства нямат регистрационна табела, минават по друг ред на закона и се наказва от Наказателния кодекс. Има такива нарушения и когато водачът не спре за проверка, предупредиха от полицията.

Моторист удари пешеходка на „Цариградско шосе"

Моторист удари пешеходка на „Цариградско шосе"

Двамата са загинали на място

Инспектор Крушарски напомни, че операцията, която стартира от днес и ще продължи до 1 юли, е насочена към водачите на дву, три и четири колесни моторни превозни средства, които управляват без необходимите предпазни средства, качили са се под въздействието на алкохол и наркотични вещества.

Той напомни, че водачите на моторните превозни средства трябва да бъдат внимателни, да не превишава необходимата скорост, защото самите возила са много маневрени и опасността от настъпване на пътни инциденти е голяма. Полицията иска да контролира участниците от движението, които нарушават правилата и да намалят катастрофите.

Велосипедист загина под гумите на кола в Казанлък

Велосипедист загина под гумите на кола в Казанлък

Движението по околовръстния път е временно спряно

За същия период на тази година в сравнение с миналата година имаме по-малко катастрофи, но от друга страна наложените санкции от органите на полицията са много повече. Засиленият контрол води до превенция, която се отразява на пътнотранспортния травматизъм, изтъкна главен инспектор Крушарски.